1) Citește articole și viziona clipuri video pe medicamente - fapte generale, dependenta, trafic:
2) Contactați directorul liceului, prezentaţi-i proiectul și cereţi-i autorizația de a îl pune în aplicare. Agreaţi asupra unor clase de elevi pentru care să organizaţi prezentări/ateliere pe temele: consum de droguri (cauze, efecte), dependenţă, trafic, războiul drogurilor. Puteți avea un atelier general pentru mai multe clase sau mai multe ateliere separate.
3) Pregătiţi și desfășuraţi atelierele:
- Utilizați metode nonformale de educație (jocuri de cunoaştere, de energizare, clipuri, discuții). Consultaţi site-ul Nonformalii pentru mai multe idei.
- Utilizați clipurile/filmele pe care le-aţi vizionat și adăugaţi altele.
- Discutați cu ei despre importanța informării în comunitate și încurajaţi-i să iniţieze mini proiecte bazate pe o metodă nonformală (flash mob, teatru forum, crearea unui film etc) pe care să o prezinte în comunitatea lor.
4) Oferiţi-le asistență - participaţi la întâlnirile lor de pregătire, oferiţi-le feedback, ajutaţi-i cu idei, puneţi-i în legătură cu oameni pe care vor să îi intervieveze etc.
5) Organizaţi conferința
- Stabiliţi data, locul de desfăşurare (ar putea fi amfiteatrul liceului), promovaţi evenimentul (Facebook, pliante, etc) .
- Cereți elevilor să prezinte proiectele lor.
- Invitați specialişti care să vorbească în cadrul conferinţei (psihologi, medici, voluntari specializați în problematica drogurilor).
- Faceţi poze, înregistraţi conferința și realizaţi un clip al întregului proiect.
|