web      question      spanner 

Arde planeta!

 

Pământul arde într-adevăr, provocând topirea polilor și creşterea nivelului apei. Cu toate acestea, este creșterea temperaturii cauzată de om, sau doar o fluctuație naturală în condiții climatice? Este doar aer cald sau ne aşteaptă un duș rece?

Ai fost numit investigator al schimbărilor climatice. Prima ta misiune este de a investiga ce sunt schimbările climatice, de a descoperi cauzele lor și consecinţele pentru Pamant. Cea mai importantă parte a misiunii va fi să găseşti modalități prin care să putem opri această amenințare pentru mediul nostru.


Încălzirea globală a devenit una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă omenirea. Majoritatea oamenilor de stiinţă, a politicienilor, mass-mediei, corporațiilor energetice și a grupurilor de mediu sunt de acord că încălzirea globală este o realitate. Chiar dacă nu sunt de acord cu privire la ce anume o cauzează. Mass-media, ziarele, revistele, site-urile, blog-urile și documentarele TV ne pot spune multe despre evoluțiile din dezbaterile climatice.


Multe persoane spun că în principal, încălzirea globală este cauzată de activitățile de zi cu zi ale oamenilor, iar schimbările mici, poate nesemnificative în comportamentul personal și în alegerile lor, pot avea un efect considerabil în cazul în care mulți oameni fac aceleași lucruri.

Deforestation landscape 400

  

Acum este timpul ca tu să începi călătoria. Pentru a te pregăti pentru sarcină şi proces, va trebui să faci câteva cercetări inițiale. Accesează www.google.com şi investighează termenii cheie de mai jos.

 

Încălzire globală  Efect de seră Dezbatere pe tema climei
Amprentă de carbon Resurse naturale Schimbări climatice
Protocolul de la Kyoto Cauze atmosferice Coaliţia schimbărilor climatice
Consum    

 

Odată ce acestă cercetare inițială este completă, veți fi împărțiţi în grupe de 2-3 elevi. Veţi explora diverse site-uri și alte surse, în scopul de a obține unele cunoștințe de fond despre problemele, preocupările şi știinţa din jurul dezbaterii încălzirii globale.
Sarcina ta, împreună cu un coleg investigator, va fi de a crea un plan bine documentat și detaliat cu privire la modul de combatere a schimbărilor climatice. Planul poate fi pentru un individ, o şcoală, pentru acasă sau pentru comunitatea locală.

 

Acest plan va fi prezentat prin texte, imagini și clipuri video unui grup țintă prestabilit. Planul vostru de acțiune va fi rezultatul de cercetare despre:

 

 • Ce sunt schimbările climatice?
 • Care sunt motivele pentru care clima se schimbă?
 • Care vor fi consecinţele schimbărilor climatice pentru Pământ?
 • Care sunt paşii pe care noi, ca indivizi, îi putem face la nivel local pentru a le opri şi pentru a salva planeta?

 

Mult succes! Şi ţine minte: viitorul planetei depinde de tine!

Windmill in Avila, Spain

 


 

Cercetarea informaţiei & diferite puncte de vedere

După ce ai făcut cercetarea iniţială şi ai înţeles cuvintele şi conceptele cheie, foloseşte aceste cunoştinţe pentru a explora câteva website-uri (resurse) publicate de organizaţii, care prezintă diferite puncte de vedere referitor la problema încălzirii globale. Mulţi vor fi de acord că încălzirea global este o realitate, dar nu vor cădea de acord asupra cauzelor. Ce spun activişii de mediu şi ce spun companiile petroliere?

 

Acest lucru îţi va permite să strângi dovezi dintr-o varietate de surse şi să iei decizii despre cine crezi că prezintă argumentul cel mai realist şi cine oferă cele mai realiste răspunsuri

 

Începe prin a urmări cele două clipuri video şi compară perspectivele prezentate. Care este atitudinea lor faţă de încălzirea globală? Adună mai multe informaţii interesante prezentate de aceştia, despre care ţi-ar plăcea să afli mai multe.

 

{youtube}xcVwLrAavyA{/youtube}  

 

Acum, investighează cîteva dintre website-urile de mai jos. Vei găsi mai multe perspective – de la companii petroliere la organizaţii guvernamentale sau grupuri de activişti de mediu. Descarcă acest document care conţine un tabel cu întrebări despre fiecare website.  Alege cel puţin 5 website-uri şi completează câte un tabel pentru fiecare.

 

http://ec.europa.eu/clima/index_en.htm
http://www.rmets.org/weather/climate/index.php
http://www.ewea.org/policy-issues/climate-change/
http://www.oism.org/pproject/
http://www.ipcc.ch/
http://www.c2es.org/science-impacts
http://www.bp.com/en/global/corporate/sustainability.html
http://www.worldwildlife.org/climate/
http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/climate-change/
http://www.shell.com/global/environment-society/environment/climate-change.html
http://www.ukcoal.com/
http://www.worldclimatereport.com/

 

Când cercetarea este gata, e timpul să iei atitudine!

 

1) Care este poziţia voastră? După o cercetare cuprinzătoare, este timpul să iei atitudine. În opinia ta, care sunt cauzele încălzirii globale?
Fă o prezentare sub forma unei metode la alegerea ta – clip comercial, pamflet, cântec sau dezbatere, şi descrie modul în care intenţionezi să formatezi cercetarea într-un plan pentru schimbare.

 

2)Ce putem face pentru a opri schimbările climatice?

Care sunt paşii pe care noi, ca indivizi sau comunitate, îi putem urma pentru a ne salva planeta? Ca grup, veţi face un plan adaptat pentru publicul vostru ţintă, fie pentru familie, şcoală sau comunitatea locală, care îl vor implementa. În grupurile voastre, veţi lucra în echipă, împărtăşind informaţia cercetată de fiecare şi făcând brainstorming pentru a crea un plan de acţiune de luptă împotriva schimbărilor climatice, relevant pentru publicul tău ţintă.

 

De îndată ce grupul tău a agreat asupra unui plan de acţiune, e nevoie să decideţi cum anume îl veţi prezenta. Iată câteva sugestii:

 • Un raport
 • Un articol de ziar
 • Un afiş
 • O prezentare (Powerpoint)
 • O piesă de teatru
 • O ştire
 • O pagină web sau un blog

 

Îţi mulţumesc pentru cercetare şi pentru eforturi!

 

Resources

Links

Greenpeace International
http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/climate-change/
Climate Action - European Commission
http://ec.europa.eu/clima/index_en.htm
Climate Change - WWF
http://www.worldwildlife.org/climate/
The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)
http://www.ipcc.ch/

 

Videos

{youtube}D-m09lKtYT4{/youtube} {youtube}xcVwLrAavyA{/youtube}  

 

Learning outcomes

 • Luaţi decizii în cunoștință de cauză cu privire la problemele schimbărilor climatice, pe baza informațiilor furnizate de către diferiți actori în dezbaterea
 • TDezvoltaţi o conexiune individuală cu problemele legate de schimbările climatice și să puteţi lua măsuri locale pentru a combate astfel de probleme
 • Faceţi comparaţii

 

Skills acquired

Competences acquired

Knowledge acquired

 • Veţu putea folosi informaţiile deja existente pentru a fi informaţi asupra problemelor care afectează planeta.
 • Veţi putea face comparaţii între diferite puncte de vedere despre subiecte importante.
 • Veţi putea să vă formaţi propria opinie despre problema schimbărilor climatice.

 

 • Veţi putea implementa un plan de acţiune pentru folosirea responsabilă a folosirii energiei ca cetăţean şi ca parte din comunitate

 

 • Date şi statistici ale schimbărilor condiţiilor de climă
 • Consecinţele schimbărilor climatice asupra mediului
 • Cercul cauze – efecte, de la consumul de energie până la consecinţe şi posibile soluţii
 • Cauzele şi consecinţele schimbărilor climatice