web      question      spanner 

Παρακολουθήστε τα σημάδια!

 

Μια εξαφάνιση που θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο!

Αν είχαμε τη θέληση και πραγματικά ξέραμε πώς να «διαβάζουμε τα σημάδια», η Φύση θα είχε χιλιάδες ιστορίες να μας πει για το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη ζωή πάνω στη Γη. Κάθε ζωντανό πλάσμα έχει κάτι σημαντικό να πει για το θέμα, καθώς και να προειδοποιήσει την ανθρωπότητα για τους πιθανούς κινδύνους αγνοώντας τα σημάδια.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αλλαγή του κλίματος θέληση αυξάνει τον κίνδυνο εξαφάνισης των μελισσών και άλλων εντόμων επικονίασης που βρίσκονται ήδη υπό απειλή από τα φυτοφάρμακα και την απώλεια οικοτόπου. Αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και στη συμπεριφορά των διαφόρων ειδών, ως αποτέλεσμα των θερμότερων καιρικών συνθηκών, θα μετατρέψει τους χειρότερους φόβους μας σε πραγματικότητα!

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς και στοιχεία σχετικά με τη μείωση της παραγωγής του μελιού, καθίσταται σημαντικό να γνωρίζουμε αν η λεγόμενη "δεινή θέση" της μέλισσας κινδυνεύει πραγματικά να εξαφανίσει την ασφάλεια των τροφίμων μας, και ακόμη και τη ζωή στην ίδια τη Γη!

Bee 400

  

Περισσότερο από μέλι...

Ρίξτε μια ματιά στην ιστοσελίδα: 
http://en.wikipedia.org/wiki/Bee_(mythology)


Η μέλισσα φαίνεται να είναι ένα ιερό και σημαντικό σύμβολο για πολλούς πολιτισμούς από την αρχαιότητα.

 

 1. Διαβάστε τις πληροφορίες και να προσδιορίστε τι σήμαιναν οι μέλισσες για διαφορετικές χώρες / περιοχές. Ποιες ομοιότητες βρίσκετε (αν υπάρχουν) και ποιες οι διαφορές;
 2. Ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πιστεύετε ότι οι μέλισσες έχουν που τις κάνουν τόσο ξεχωριστές, μεταξύ άλλων πλασμάτων (και ειδικά των εντόμων);
 3. Τι πιστεύετε ότι οι πρόγονοί μας γνώριζαν που εμείς το αγνοούμε;


Η εργασία σας είναι τώρα να διερευνήσετε πώς οι μέλισσες είναι σημαντικές και επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων σήμερα. Για να ανακαλύψετε τι θα συνέβαινε αν οι μέλισσες εξαφανίζονταν από τη Γη!

Merovingian Bee png400

 

 

ΜΕΛΙΣΣΕΣ: Ανακαλύψτε την αλήθεια πίσω από την εξαφάνισή τους:

(Χρησιμοποιώντας μόνο τις βασικές πληροφορίες)

 

1. Ταξινομήστε τα πιο κοινά προϊόντα που παίρνουμε από τις μέλισσες (π.χ. μέλι, βασιλικό πολτό κ.α.). Επισκεφθείτε τα τοπικά καταστήματά σας και ελέγξετε πόσα από αυτά βρίσκουμε στα ράφια των καταστημάτων και πόσο σημαντικά είναι για την καθημερινή ζωή. Αναφέρετε στην τάξη.

 

(Χρησιμοποιώντας πιο συγκεκριμένο υλικό)

 

Μπορείτε να διαβάσετε το υλικό (π.χ. http://www.mnn.com/food/healthy-eating/stories/what-a-παντοπωλείο-store-χωρίς-μέλισσες-φαίνεται-όπως), ή να παρακολουθήσετε τα αντίστοιχα βίντεο (π.χ. τρέιλερ της ταινίας "Περισσότερα από το μέλι" και ούτω καθεξής), προκειμένου να βρείτε πληροφορίες.

 

2. Παρακολουθήστε τα βίντεο (ο δάσκαλος μπορεί να επιλέξει) και / ή διαβάσετε το αντίστοιχο υλικό, προκειμένου να ανακαλύψετε τους λόγους της ενδεχόμενης εξαφάνισή τους. Συζητήστε με τους συμμαθητές σας, πόσο από αυτή την πραγματικότητα γνωρίζατε πραγματικά.

 

3. Τώρα εξακριβώστε τα πραγματικά περιστατικά (PowerPoint με εικόνες, κλπ). Ποια είναι η πραγματική αξία των μελισσών για

 1. τον πλανήτη μας,
 2. για την ανθρωπότητα, και
 3. για εσάς και την οικογένειά σας;


Πώς θα άλλαζε η ζωή και η οικονομία, αν έπρεπε να ζήσετε χωρίς αυτές;

 

 • How much is your local (or national) economy related to bee products and their function as pollinators?
 • Now make a list of all the products which we have thanks to bees that you consider absolutely necessary for you and your family.  In order to do that, check all the products you keep at home (fridge and cupboards), as well as visit your local store/supermarket.

 

Αναλάβετε δράση:


1. Επισκεφτείτε τους τοπικούς ή περιφερειακούς σας μελισσοκόμους (ή ένωση μελισσοκόμων), προκειμένου να μάθετε περισσότερα για τις μέλισσες. Αποφασίστε σχετικά με την κοινή δράση που πρέπει να ληφθεί.

 

2. Οργανώστε ένα blog, προκειμένου να εμπλακούν κι άλλα άτομα στη συλλογή καλών πρακτικών και την απόκτηση φιλικού τρόπου ζωής των μελισσών και τις διατροφικές συνήθειες στο έδαφός σας.

 

3. Διερευνήστε βιολογικά και φυσικά μέσα για τον έλεγχο των παρασίτων. Φτιάξτε ένα μελίσσι στο σχολείο / σπίτι / πόλη / δήμος / περιοχή, προκειμένου να προσελκύσετε έντομα επικονιαστές και να βοηθήσετε τις μέλισσες στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε επίσης να καλέσετε έναν ειδικό (π.χ. γεωπόνο) για να δώσει κατευθύνσεις σχετικά με τα κατάλληλα φυτά.

 

4. Επικοινωνήστε με έναν τοπικό συνεταιρισμό και τοπικά καταστήματα και ενθαρρύνετέ τους να παραγγείλουν και να πουλούν μόνο βιολογικά προϊόντα.

 

5) Κάντε μια αρχή τρώγοντας μόνο βιολογικά και φυσικά προϊόντα και ενθαρρύνετε την οικογένεια και τους φίλους σας να κάνουν το ίδιο.

 

6. Επισκεφτείτε ή καλέστε τις τοπικές αρχές (δημοτικές, νομαρχιακές ή περιφερειακές) και υποβάλετε γραπτή αίτηση για τη σωστή καταπολέμηση των παρασίτων στη γεωργία.

 

7) Οργανώστε μια εκστρατεία κατά της εξαφάνισης των μελισσών προωθώντας πιθανές τοπικές λύσεις γι' αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα. Επικοινωνήστε με άλλα τοπικά σχολεία και ζητήστε τη συμμετοχή τους, ζητώντας από τους μαθητές να γίνουν μέρος αυτής της κοινής προσπάθειας).

 

Resurser

Links

Τι θα συμβεί αν εξαφανιστούν οι μέλισσες (EL)
http://aristrouth.blogspot.gr/2014/01/greenpeace.html
Ένας κόσμος χωρίς μέλισσες (EL)
http://naturefriends-gr.blogspot.gr/2013/08/world-without-bees.html
Μέλισσες και την επικείμενη εξαφάνιση τους (EL)
http://dasarxeio.com/tag/%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%82/
Beekillers Information - InGienous Design (EN)
http://ingienous.com/the-challenge/green-technology/waste/beekillers/
"Bees and the crops they pollinate are at risk from climate change" - Telegraph (EN)
http://www.telegraph.co.uk/earth/earthnews/10730667/Bees-and-the-crops-they-pollinate-are-at-risk-from-climate-change-IPCC-report-to-warn.html
"Will Plants and Pollinators Get Out of Sync?" - Earth Observatory (EN)
http://earthobservatory.nasa.gov/Features/Bees/bees3.php
"What a grocery store without bees looks like" - Mother Nature Network (EN)
http://www.mnn.com/food/healthy-eating/stories/what-a-grocery-store-without-bees-looks-like 
"5 ways to help our disappearing bees" - Mother Nature Network (EN)
http://www.mnn.com/earth-matters/wilderness-resources/stories/5-ways-to-help-our-disappearing-bees 
"Bee Or Not To Be?" (EN)
http://www.nobeenofood.com/
"What's Killing Our Bees?" BBC Horizon (EN)
http://www.bbc.co.uk/programmes/b037y0zf/clips

 

Videos

 

 

Documents

Σήματα ΕΟΠ 2010: Βιοποικιλότητα, Κλιματική και Μπορείτε (EL)
EEA Signals 2010: Biodiversity, Cimate Change and You (EN)
Bees in Decline - Greenpeace (EN)

 

Learning outcomes

 • Για να διερευνήσετε τη σημασία που έχουν οι μέλισσες στο περιβάλλον και την οικονομία μας.
 • Για να συνειδητοποιήσετε την πιθανή απειλή για το περιβάλλον και την οικονομία μας, που προκαλείται από τη μείωση του πληθυσμού των μελισσών σε πολλά μέρη του κόσμου

Skills acquired

Competences acquired

Knowledge acquired

 • Ο / Ξέρει όλα τα γεγονότα σχετικά με τις μέλισσες και την πραγματική τους λειτουργία για τη ζωή (προϊόντα, επικονιάσεων συνέπειες της πιθανής τους εξαφάνισης και ούτω καθεξής)
 • αντιλαμβάνεται την αιτία και το αποτέλεσμα της διαδικασίας των απλών αποφάσεών μας

 

 

 • Αυτός / Αυτή είναι ενήμερη του τοπικού ακτιβισμού και των καλών πρακτικών
 • Αυτός / Αυτή είναι ενήμερη της επίδρασης των καθημερινών επιλογών μας για το περιβάλλον

 

 

 • Αυτός / Αυτή μπορεί να αξιοποιήσει την ενεργό σχήματα που θα εμπλουτιστούν με νέες πληροφορίες σχετικά με τις μέλισσες και την πραγματική τους λειτουργία
 • Αυτός / Αυτή μπορεί να πειραματιστεί στις καλές πρακτικές της κρίσιμης κατανάλωσης,
 • Αυτός / Αυτή μπορεί να πειραματιστεί στη λήψη αποφάσεων, στην ενεργό ιδιότητα του πολίτη, την ενασχόληση με δραστηριότητες που σχετίζονται με την τοπική οικονομία και τη ζωή
 • Αυτός / Αυτή είναι σε θέση να συνεργάζεται με τους συμμαθητές, να εργάζεται σε ομάδες και να αναφέρει γεγονότα δημόσια
 • Αυτός / Αυτή μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δημιουργικότητα, προκειμένου να εκφράσει σημαντικά περιεχόμενα και μηνύματα
 • Αυτός / Αυτή μπορεί να ενεργοποιήσει τις επαφές με τις τοπικές ΟΚΠ και αυτούς που παίρνουν αποφάσεις (τους ιθύνοντες)